neděle 30. ledna 2011

Australští krokodýli

Mořský krokodýl (Crocodylus porosus) neboli "saltie" je mnohdy postrachem turistů, přijíždějících do Austrálie, i když ne zcela právem. Tento největší plaz světa dorůstá až 7 metrů a hmotnosti až přes 1000 kg ačkoliv běžně se vyskytují jedinci okolo 4 metrů. Jeho domovem je celá jihovýchodní Asie. Od východního pobřeží Indie, přes siamský poloostrov, Indonésii, Novou Guineu až po pobřežní oblasti severní Austrálie. Tedy státy Západní Austrálie, Severní teritorium a Queensland. Ročně padne za oběť těmto predátorům cca 300 lidí. Je ale nutno dodat, že nikoliv jen zde v Austrálii a navíc především turisté mnohdy nedodržují základní pravidla. V oblastech, kde se krokodýli vyskytují je životu nebezpečné se například koupat na neznámých místech. A to nejen v moři, ale především u ústí řek, nebo ve sladkých vodách, které jsou i více ve vnitrozemí. Někde jsou umístěny varovné značky. Přesto mnohdy lidé riskují, když například stanují na pláži nebo rybaří na takových místech. Pak se pozůstalí diví, že se jim vrátí domů z dovolené v zinkové rakvi. Útoky mořských krokodýlů bývají totiž zpravidla smrtelné. Několik útoků mořských krokodýlů je evidovaných ZDE. Z nich vyplývá, že jim chutnají hlavně Němci :)
mapka výskytu Krokodýla mořského
Krokodýl mořský je příkladem živočicha, který byl na pokraji vyhynutí, ale jeho stavy se podařilo opět zvýšit. A to díky přísné ochraně. Dokud ale na světě budou lidi s perverzní zálibou nosit boty, kabelky či jiné produkty vyrobené z krokodýlí kůže, krokodýl mořský to nebude mít s přežitím v přírodě nikdy lehké.
Tady na Gold Coastu nežijí. Jejich nejjižnější výskyt začíná asi 600 km na sever odsud v okolí města Rockhampton. I když už mi tady taky někdo tvrdil, že je prý viděli tady v místních kanálech. Jako například senzační zpráva ZDE. Je to ale naprostá blbost. Poslední krokodýl mořský byl na Gold Coastu zastřelen v roce 1903 a vzhledem k tomu, jak člověk od té doby změnil ráz zdejší krajiny, už se sem nikdy nevrátí. Mangrovové porosty byly zlikvidovány, byly upraveny břehy řek. Krokodýli nemají důvod se sem vracet. Bohatě jim bude stačit bojovat o přežití dále na severu.
V Austrálii žije ještě jeden druh krokodýla a sice Krokodýl johnsonův (Crocodylus johnsoni). Ten se vyskytuje především ve sladkých vodách, ale nevyhýbá se ani moři. Dorůstá maximálně do délky 3 metrů  a jeho domovina začíná více na severu v tropických oblastech. Na rozdíl od jeho většího příbuzného neútočí na lidi a když už se tak vyjímečně stane, následky nebývají fatální.

Žádné komentáře:

Okomentovat