neděle 16. ledna 2011

Papoušci

Austrálie je domovem mnoha druhů papoušků, přičemž mnohé jsou chovány jako domácí mazlíčkové v domácnostech celého světa. Asi nejznámnější je v tomto ohledu "andulka".
Tady na Gold Coastu jsem ale andulky neviděl. Zato je tu hodně rozšířený druh Lori, zde nazývaný "lorikeet". Konkrétně především Lori mnohobarvý (Trichoglossus haematodus). Kromě Austrálie obývá tento papoušek také Papuu Novou Guineu, Šalamounovy ostrovy, Vanuatu a východní Indonesii.
Tihle papoušci jsou nádherně zbarvení a zároveň příšerně uřvaní. Lori slyšíte už z dálky. Většinou žijí v párech, ale občas je jich k vidění celé hejno a to je tedy decibelový výkon. Nevím, co to mají ve zvyku, ale kousek od hotelu, kde pracuji na Broadbeach se každý večer slétávají z celého širokého okolí na skupinku asi pěti stromů. Jsou jich tam snad stovky. To je neuvěřitelný řev, že v okolí 100 m neslyšíte pomalu vlastního slova.

Dalším druhem, který je tu běžně k vidění je tzv. "galah", jinak také Kakadu růžový (Eolophus roseicapillus) a dorůstá až 36 cm na výšku a váhy 300 - 400 g. Je šedo, růžovo bíle zbarvený. Tento druh kakadu je rozšířený prakticky po celé Austrálii, je často vidění i ve velkých městech a v zajetí je schopný velice dobře se naučit opakovat některá slova.
Také je možné zde pozorovat rosely nebo tzv. "king parrots".
V divočině, dál od civilizace je k vidění mnoho dalších nádherně zbarvených opeřenců. Především, pokud se vydáte směrem na sever do tropických oblastí Queenslandu. Tam je k vidění například více než půlmetrový Kakadu arový (Probosciger aterrimus), anglicky nazývaný též "black cacatoo", dále například Kakadu žlutočelatý, Kakadu naholící, Kakadu přilbový a mnoho dalších. Na jihu a to včetně Tasmánie jsou to zase různé druhy rosel a korel. Austrálie je zkrátka papouškům zemí zaslíbenou.

Kakadu růžový "galah"


"lorikeet"

"black cacatoo"

Kakadu zlatočelatý
"king parrot"

Žádné komentáře:

Okomentovat